09 Jun

Anagrames 3

per Jesús Lladó @JessLlad

Afegeixo un tercer capítol al món dels anagrames. Tan popular és el joc que fins i tot forma part d’un dels concursos televisius actuals com El Gran Dictat, presentat per Dual Mascaró.

Seguint en la línia de l’entrega anterior, donaré un exemple d’anagrama, ja no literari, sinó històric. A la França del s. XVI, el dominic fanàtic Jacques Clément l’1 d’agost de 1589 assassinava el rei Enric III. D’aquest fet en va circular l’impressionant anagrama

FRÉRE JACQUES CLÉMENT  = C’EST L’ENFER QUI M’A CRÉÉ

(És l’infern qui m’ha creat).

I ara, en un àmbit més proper, tan temporal com geogràfic, qui no recorda el famós guàrdia civil que va fugir amb les butxaques plenes? Era el cèlebre ROLDÁN  =  LADRÓN. I com oblidar les celles triangulars del polític ZAPATERO  =  ¿PAZ O ARTE?

Acabo aquesta pinzellada sobre els anagrames amb una història ben curiosa. És la d’un frare, Pompeu Salvi, encegat per la devoció mariana. Va concentrar la seva obsessió en les 31 lletres de la frase “AVE MARIA GRATIA PLENA DOMINUS TECUM“. Combinant-les un munt de vegades, va arribar a elaborar 500 noves frases al·lusives a la verge que són anagrames perfectes de la primera, com ara “PURA ÚNICA EGO SUM MATER ÀNIMA DEI NATA“, o “DEIPARA INVENTA SUM, ERGO IMMACULATA“. Els anagrames marians de Salvi es van publicar a Gènova l’any 1605. Després d’ell, el monjo cec Giovanni Battista Agnesi va confegir centenars d’anagrames partint de la mateixa salutació angèlica. El 1711, l’abat de Dunes, dom Luc de Vriesse, va publicar una altra col·lecció a Bruges titulada “Metamorphosis Angelica Marianna inter mille figures transformata” on reunia fins a 3.100 anagrames de la referida salutació angèlica. I això que encara no existien llibres de rècords.


PALÍNDROM DE LA SETMANA 

A Milà, un avi romà, Lara, fatu, pacífic, a puta farà l’amor, i va nu.

A Lima?

 


Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *