14 Jul

Palíndroms 5, Els quadrats màgics 2

per Jesús Lladó @JessLlad

Després del cèlebre quadrat palindròmic SATOR AREPO TENET OPERA ROTAS en veurem un altre cas, no tan conegut. Es tracta d’una frase màgica que està basada en una llegenda incaica, en llengua quítxua, recollida per Fray Martín de Morua en la seva Historia del origen y genealogía de los Incas, 1585.

La llegenda parla d’una princesa i sacerdotessa inca (ñunca) que es va enamorar d’un pastor. Però, de sobte, el pastor desapareix del mapa i la princesa es desespera ja que no sap on trobar-lo. Amb aquestes, se li apareix en un somni un ocell que l’adreça al “jardí de les quatre fonts”. Allà podrà demanar el seu desig, però només se li concedirà si va acompanyat d’una fórmula que ella, ai las!, desconeix. En arribar el moment de pronunciar la fórmula, no se sap com, li vénen al pensament cinc paraules misterioses i les diu. Les quatre fonts les repeteixen i el desig s’acompleix. En el llibre, les paraules es descriuen de la següent manera: ” … que no discrepaban en un punto lo que unas decían las otras al derecho y al través, a la larga y hacia arriba de la misma manera que la figura lo muestra.” Però quina figura? La llegenda no ho diu i els seus transcriptors no ho saben. Les cinc paraules són:

MICUC ISUTU CUYUC UTUSI CUCIM

Segons l’enigmista italià Salvatore Chierchia, és un quadrat màgic amb totes les característiques del Sator Arepo …. . Vegem-lo:

                grgt                             

Tal com el seu equivalent llatí, el quadrat inca tenia finalitats màgiques. En el Sator es veu que almenys hi havia una paraula màgica que era AREPO. En aquest cas sembla que és UTUSI. La traducció d’aquestes frases sol ser incerta, però segons Chierchia es podria traduir com: La felicitat és aquesta bèstia estranya que es menja l’ocell que s’agita.


PALÍNDROM DE LA SETMANA

Ataca lleis? Mor al litigi. Til·la? Rom? Sí, ell acata.

 


Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *