08 May

Qui canta a la taula i xiula al llit, no té el seny gaire eixerit

per Víctor Pàmies

Seny i rauxa. Nedar i guardar la robaLa puta i la Ramoneta. Aquesta dualitat tan catalana que podríem equiparar al Dr. Jekyll i Mr. Hide.

L’altre dia, precisament, m’arribava una consulta curiosa per correu electrònic. Em demanaven dites i refranys catalans sobre el seny i la rauxa. Del seny, un grapat: A bon seny, no hi val enganyA qui té sort, poc seny li bastaAnar amb seny de bèstia vellaCabell llarg, seny curtD’hora al llit, bo i matiner, hauràs salut, seny i dinerEl que no té seny no té fredEl seny és el millor moble que tenim a casaEl seny i els cabells blancs no vénen per anys, sinó per afanysQui a trenta anys no té seny i a quaranta no té cabal, a cinquanta a l’hospitalQui canta a la taula i xiula al llit, no té el seny ben complit, etc.

I de la rauxa? Doncs de la rauxa només he trobat A rauxes, en el sentit d’anar a rampellsa llunes. En què quedem doncs, som un poble de seny o de rauxa?

 

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *