02 May

Caixa o faixa

per Xènia Ribas @canetmar80

Caixa o faixa

No hi ha silenci. No hi ha silenci perquè és impossible però sí aquella mena de quietud prèvia a la batalla. Sap que d’aquí a uns minuts el fragor serà eixordador i ho abastarà tot. Està assegut en una cadira dins de la seva tenda i té el cap entre les mans. Tanca els ulls. Ja fa estona que la impaciència i el neguit l’han envaït. Ja les coneix, aquestes sensacions. L’acompanyen sempre en tots els combats. Però avui és diferent. S’alça d’una revolada, serra les dents i, convençut, es diu a si mateix “o caixa o faixa”.


Aquesta frase s’atribueix al general Prim i, tot i que hi ha diverses versions sobre on i quan la va pronunciar, sembla que és una arenga que es va adreçar a ell mateix abans de llançar-se al combat davant dels seus homes (probablement, a la batalla de Tetuan). El significat que tenia és força evident: o caixa (el taüt, la mort) o faixa (la faixa dels generals: l’ascens, la glòria).

Per als que no som bèl·lics, aquesta expressió ha passat a utilitzar-se quan volem emprendre una acció d’un cert risc i estem disposats a acceptar-ne els resultats negatius que pugui tenir fins a les darreres conseqüències.

Que hagi escollit començar Ni mudes ni a la gàbia amb “o caixa o faixa”, d’atzarós, no en té res. La meva intenció és que hi trobeu paraules i frases fetes que, sense ser-ne conscients, estem empenyent cada vegada més al fons de la caixa i les estem enterrant. Aquest és el meu granet de sorra per rescatar-les de l’oblit i intentar engalanar-les amb una faixa ben resplendent i lluminosa. M’hi ajudeu?

 

3 thoughts on “Caixa o faixa

  1. Carai Xènia, tantes vegades que hem fet servir aquesta expressió a l’entorn familiar i no en sabia de res de la seva història!! tampoc no m’ho havia qüestionat. Auguro que aprendré molt amb aquesta secció!. bravo bonica!

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *