19 Oct

“John Ford a París”, Capítol 16

Vaig

per Maiol de Gràcia

maiolSóc en John Ford i vaig néixer a Arizona, en un poblet de mala mort que vaig abandonar així que vaig tenir carnet de conduir. Aquella vida de gent riallera, de perfectes pares de família, de pors al cos i espais tancats amb pany i forrellat, no estava feta per mi, així que vaig omplir el dipòsit i vaig travessar el país.

Vaig veure camps de totes mides, postes de sol de tots colors. Vaig sadollar-me de nits estelades i carreteres sense final. Vaig fer la meva fins que la gent va interposar-se en el meu camí. No vaig trigar a cansar-me’n. Vaig pujar al primer vaixell de càrrega i vaig sortir a veure món.

Ben aviat vaig comprovar que en d’altres terres no estaven per tants romanços. Vaig topar-me amb homes ombrívols i dones sense miraments, amb nens de plor histèric i avis preparats per acomiadar-se del món. Vaig tenir temps de llegir molt i d’escoltar més encara. Vaig trepitjar París i de seguida m’hi vaig fer invisible. M’hi vaig instal·lar i aquí segueixo. Em vaig inventar una història i vaig obrir aquest bloc. Vaig situar el meu passat literari en una ciutat desconeguda de la que no en sabia res. Vaig remenar per internet i vaig conèixer el carrer on va néixer el meu jo fictici, l’escola on va jugar a futbol, la classe on va aprendre el cançoner català. Vaig anomenar-lo Maiol i vaig imaginar-me’n l’aspecte i la veu.  Aquest és, des d’aleshores, el seu joc, però el juguem a la meva manera. M’agrada saber-lo impossible i irrefrenable, conscient del seu paper transgressor dins de la nostra mida microscòpica. El món al meu voltant és la endevinalla que el guia. Pot ser poeta de l’instant o un malparit que s’esquitlla amb la primera llum del dia.  Pot ballar dalt les teulades o desaparèixer sota un pont sense donar explicacions. Pot parlar amb la portera, observar tres milions de cotxes durant dos minuts, o explicar-li al Mickie Mouse que no el troba a faltar. Pot buscar algun bar abarrotat d’americans i mirar un partit de baseball amb la gorra dels yankees calada al cap; beure amb ells i explicar-los que el centre del món no està a Washington ni a París, sinó a Barcelona. Pot parlar-los en un català inventat i  arrodonir-ho amb el seu acudit típic de professor d’anglès d’acadèmies barcelonines. If, if. Between, between, els diu. I els americans, atònits, donen per fet que s’han topat amb l’idiota de la ciutat.

 

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *