12 Ene

Palíndroms 21, Club Palindromista (2), Etapes (1)

per Jesús Lladó @JessLlad

Un cop presentat el fundador del Club Palindromista, procedeixo a parlar del periple que ha recorregut fins avui l’anomenat, actualment, Club Palindromista Internacional. Però abans, faré una ullada breu al món dels clubs dedicats als palíndroms.

Que jo sàpiga, el CPI és un cas gairebé únic al món. I dic gairebé, perquè al capítol Anagrames 2, vaig comentar el cas d’un article del Daily Telegraph londinenc on Philip Purser esmentava les batusses entre un club de palindromistes i un d’anagramistes. Però, més enllà d’aquest article, no he trobat cap prova de l’existència d’aquests clubs i no sé quan van existir. D’altra banda, i això sí que ho puc corroborrar, a Ucraïna, durant els noranta del segle passat, un tal Vladimir Rybinsky va fundar AMFIRIFMA, un club que aplegava una sèrie de ludolingüistes d’avantguarda aficionats als palíndroms. Entre aquells destacava Alexander Bubnof, considerat el millor palindromista, que més endavant seria nomenat president. A partir de 1998 van editar una revista anomenada AMFIRIFMA, que després, entre 1999 i 2003 va portar per nom Кубики Букв.

I encara que no sigui dins l’àmbit dels clubs, crec que cal destacar el cas de The Palindromist Magazine, una publicació creada per Mark Saltveit, de la qual van sortir set números entre 1997 i 1998, a San Francisco, USA. Actualment segueix l’activitat des del seu web i, sobretot, es dediquen a celebrar campionats de palindromistes. Tampoc no puc deixar d’esmentar la longeva Word Ways, que des del 1968 tracta el vast camp de la ludolingüística i toca molt sovint els palíndroms.

Així doncs, el 1987, com ja s’ha dit, Josep M. Albaigès i una sèrie d’intrèpids amants de la simetria, s’embrancaren en un projecte que ha marcat la palindromia a nivell internacional. Albaigès va editar, de forma totalment casolana, un número fundacional d’una revista sense nom. En demanà als socis propostes i, de totes les enviades, guanyà SEMAGAMES.

Podem establir tres etapes en la història del CPI, que descriuré en entregues següents.

ETAPES                    Persones al capdavant                   Números revista

1- 1987 a 2003           Josep M. Albaigès-Ramon Giné  SEMAGAMES 1 a 58

2- 2003 a 2010           Josep M. Albaigès-Jesús Lladó    SEMAGAMES 59 a 85

3- 2003 a 2016           Jesús Lladó-Pere Ruiz                   SEMAGAMES 86 a 113

 


PALÍNDROM DE LA SETMANA

Roc tenia tènue veu, neta, i net cor.

 
 

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *