02 Jun

Anagrames 2

per Jesús Lladó @JessLlad

A Anglaterra, com és sabut, sempre hi hagut la tradició dels clubs. Doncs sembla que n’hi havia dos de ben peculiars: el dels palindromistes i el dels anagramistes. El 4 de juliol de 1987, Philip Purser publicava una columna al Daily Telegraph on comentava les divertides picabaralles entre els dos clubs. Un tal Dan Commer (anagrama de Commander), president dels anagramistes, argumentava que ells eren més lliures d’assaborir els encants de la vida perquè no s’havien de constrènyer a “l’absurditat cabalística de llegir els mots cap enrere”. Per la seva banda, el president dels palindromistes, Sir Ron Norris (observeu que el nom és palíndrom), declarava que en realitat aquells “refotuts anagramistes estaven gelosos de la perfecció única dels palíndroms”.

L’artifici de l’anagrama s’ha usat amb freqüència per crear pseudònims, personatges de ficció, o bé per ocultar noms, especialment en el món de la literatura. Vegem-ne alguns casos.

El cognom de Marguerite Yourcenar era l’anagrama del real Crayencour; Paul Verlaine va usar com a pseudònim Pauvre Lelian; Vladimir Nabokov, va anomenar un personatge de la novel·la Lolita Vivian Darkbloom, anagrama del seu nom i cognom; François Rabelais, a Pantagruel usa l’anagrama del seu nom pel personatge Alcofri­bas Nasier; i el contemporani Enrique Vila-Matas va anagramitzar el seu nom en un relat del seu llibre Suicidios ejemplares de forma ben tenebrosa

EVILA MATAS = SATAM ALIVE

I per finalitzar aquesta pinzellada, esmentaré el cas d’Antonio Magliabechi, un florentí del s. XVII, que era un bibliòfil empedreït. Per aquest motiu va circular l’anagrama del seu nom llatinitzat

ANTONIUS MAGLIABECHLUS = IS UNUS BIBLIOTHECA MAGNA

(Ell és una gran biblioteca).


EL PALÍNDROM DE LA SETMANA

La roba la sua. Causa laboral. 

One thought on “Anagrames 2

  1. Pingback: Palíndroms 21, Club Palindromista (2), Etapes (1) - Revista Rosita

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *