17 Mar

Desde la caja de libros LXXXI

por @librosfera

Marzo, 1929

1-3-29: Al llegar a la Biblioteca encuentro una invitación para que asistamos a una conferencia que el Sr. Grant i Sala daría en el local de la Asociación de la prensa diaria, el día 2 del presente. Dicho conferenciante es el Presidente del Patronato Pro-flora silvestre, y como estoy sola, escribo una carta agradeciendo la atención y excusando la asistencia en nombre de las dos. Llega el correo y nos trae un número de “Vogue” correspondiente a marzo de 1929; dos de “Lecturas” correspondientes a enero y febrero de 1929. La casa Espasa nos remite una porción de catálogos de las obras que edita. Hoy es día de poca animación.

13-3-29: Llega el giro anunciado el domingo de 123’50 ptas. para gastos de material. No sé si debido al buen tiempo la Biblioteca está bastante desanimada, vienen pocos niños, por la tarde han venido solo una docena de hombres y unos seis niños. Ayer enviaron del “Patria” dos números correspondientes al día 11 de este mes en el que hay un pequeño artículo donde piden que se abra la Biblioteca hasta las nueve, naturalmente cambiando la hora de su apertura que podría ser a las seis en vez de las cinco. Compramos una cazuela de barro para el serrín y escobas.

Marzo, 1930

1-3-30 Hago hoy la estadística de la sala de lectura del pasado mes. Llueve mucho durante todo el día.

2-3-30: Domingo. A pesar de la lluvia la Biblioteca está muy animada.

13-3-30: Ha vingut poca gent; avui a la tarda al Kursaal hi ha un circ i tota la gent es queda allí excepte tres o quatre lectors; Manresa és gran, però a pesar d’això qualsevol acte extraordinari que es faci reflecteix molt en la vida d’altres centres.

[A partir d’aquesta data el dietari serà escrit en català. Fi de la dictadura de Primo de Rivera.]

15-3-30: Un préstec com pocs dies; és impossible deixar-lo arreglat. Així és que demà hauré de venir un xic d’hora a fi de tenir-ho arreglat tot a l’obrir la Biblioteca. Durant les primeres hores la feina del préstec va alternada amb la catalogació.

23-3-30: Avui he acabat les meves pràctiques a aqueixa Biblioteca, havent sigut uns dels dies millors de ma vida. Per part de la bibliotecària, Srta. Bertran, a la que estic molt agraïda, doncs no solament s’ha portat com una companya amb mi, sinó com una amiga. En ella no sols hi he fet les pràctiques degudes, per lo que es refereix a la biblioteca en particular, com és catalogar, signar, fer estadístiques, etc., sinó que he posat més amor a la meva carrera somiant en que jo també un dia podré estar en una per sempre. [Nota escrita per Concepció Múnera, bibliotecària en pràctiques]

31-3-30: És dilluns i la Biblioteca continua obrint-se només a la tarda. L’obre la Srta. Boixader, doncs jo vinc una mica tard. Hi ha bastant préstec. Porto flors del jardí de casa (Barcelona) i la Maria arregla dos gerros amb elles.

 

Març, 1931

24-3-31: Vigília de festa, memòria a la tarda, mentres l’estic fent haig de sortir a avisar que no cridin els nens de l’Institut.

 

Març, 1932

6-3-32: Diumenge. Havent nevat el diumenge passat, era d’esperar el préstec d’avui: molts lectors que sempre tornaven els llibres puntualment, aquesta vegada han retrassat els vuit dies justos de diumenge a diumenge. Atenc la Biblioteca tota sola, així com ahir a la tarda, ja que la Srta. Múnera és a Barcelona, festa (reglamentària).

21-3-32: Al tocar les dotze es sent doblement a la Biblioteca ja que comencen a entrar més lectors, que són pocs fins a aquesta hora; sobretot s’hi coneix amb l’afluència de lectors infantils, molts d’ells vénen seguit per aconseguir una tarja de préstec; altres tan sols per a llegir a la Biblioteca. Em xocà força i el cas s’ha repetit més d’una vegada: un nen, que al marxar es quedava plantat davant la taula de préstec, amb tot i tenir nosaltres feina, havent d’atendre altres lectors, després d’haver canviat algunes paraules amb ell referent a lo que havia llegit, al últim vaig adonar-me del seu propòsit: fer que el coneguéssim força per a obtenir el préstec. De la direcció carta comunicant el que hem de fer amb l’obertura de la Biblioteca durant aquestes festes: obrir els matins de divendres i dijous sant, tancar dilluns de Pasqua si és festa aquí.

 

Març, 1933

2-3-33: Avui la Srta. Múnera fa les estadístiques del passat mes. Vénen 78 lectors en préstec. Els nens als quals els vàrem rentar les mans ahir, vénen avui ben nets.

8-3-33: Jo atenc el préstec fins a dos quarts d’una, hora en que la Lola i jo anem a repassar la llista dels llibres nous. Llibres bonics i molt interessants. Abunden els de ciències socials; El Médico del Hogar ve a omplir un gran buit en la Medicina […].

20-3-33: Ahir, diada de Sant Josep i diumenge, la Biblioteca es va veure molt concorreguda, sobretot la sala de lectura; el préstec va ser relativament poc, ço que permeté el fes la Srta. Lleó acompanyada de la Srta. Múnera. Avui dilluns, matí animat i tarda ensopida (sense calefacció, fa fred: divendres vàrem telefonar a l’Ajuntament, tot inútil…). Recordo als monjos [de l’]Edat Mitja, en llurs scriptorium i celdes queixant-se de fred. Es veu [que] volen que ens hi assemblem, els bibliotecaris, llàstima que també ho paguen els lectors.

24-3-33: […] Baixa un nen de l’Institut tornant un llibre que ha trobat en el seu calaix i pregunta qui el tenia apuntat; efectivament, com ja em penso ningú no li tenia. Torna a baixar el mateix nen, han trobat un altre llibre. Després baixa el professor Sr. Marqués acompanyant un deixeble seu i lector nostre, que tenia quatre llibres que ens faltaven dels de la col·lecció Araluce. Amb tot i que sempre és amarg saber la realitat de les coses, alegra el trobar així molts dels llibres perduts. Els professors fan tornar a la Biblioteca tots els llibres que es troben en els calaixos i en Cendra en baixa un bon munt, però menys tres o quatre (que ens alegra trobar) tots estan anotats.

 

Març, 1934

4-3-34: Estic contenta; feia dies que no havíem vist un diumenge tan animat com avui; no parem d’anar sala amunt i sala avall per tal de donar instruccions als novells lectors; molt de préstec. Reapareixen també antics lectors que, les ocupacions uns i el fred altres, els impedien de venir. Demanadissa d’obres referents a jardineria; la guia de lectura ha fet efecte.

25-3-34: No oblidaré mai l’emoció que vaig sentir quan vaig entrar en aquesta biblioteca. Recordo la il·lusió que m’havia fet tres anys abans d’ésser bibliotecària i que ara mitjançant Déu ho seré aviat. Estic contenta. Al passar-me a treballar a la taula que abans tenia per costum, veig la biblioteca nova igual, bonica igual i em fa la impressió que és ahir que la vaig deixar. Estic molt agraïda a la Srta. Bertran, ella que abans m’encoratjava a seguir la carrera i que va contribuir en gran manera a la meva decisió, ara ha dirigit les meves pràctiques amb paciència i amabilitat que recordaré sempre. Manresa prospera, els joves treballen amb fe per enriquir el seu esperit, podem estar contents a la biblioteca que els hi dóna els mitjans per fer-ho. [Nota escrita per Josefina Casajoana, bibliotecària en pràctiques]

 

Març, 1935

14-3-35: […] Tenim ja la meitat dels nous llibres catalogats. Els contes il·lustrats Walt Disney surten a la sala; són mirats amb sorpresa, gust i compte pels infants. […]

22-3-35: […] La Srta Mussons comença una guia de lectura. Mira llibres i revistes per a fer-la sobre Dickens o Lope de Vega. […]

23-3-35: […] La guia de la Srta. Mussons serà de dos personatges en lloc d’un Lope de Vega i Dickens, poguent ajuntar-los tots dos amb motiu dels centenaris. […]

31-3-35: Últim dia d’ésser a la Biblioteca. És un diumenge de matí animat. Despedides amb els lectors i a estones atenc al préstec que també fa la Srta. Mussons. Després de més de sis anys d’haver treballat en aquesta Biblioteca sóc traslladada a Sant Andreu, vaig a ocupar el càrrec d’Auxiliar, mantenint-se dintre meu el bon desig de continuar essent útil a aquells que tenen afany d’instruir-se. Als lectors volguts i a la Biblioteca estimada, on he treballat i a la qual s’han adreçat totes les meves il·lusions de Bibliotecària, dono avui un carinyós comiat. La que fins ara ha estat la meva companya, Olga Kirchner, tindrà bona cura de la Biblioteca, ella que fa ja un any i mig que està amb nosaltres i hi ha posat també tots els seus esforços i treballs. A Manresa, volguda ciutat, deixo bons records. Potser d’aquí uns anys, ja més vella, entri a la Biblioteca i obrint el llibre diari recordi els anys passats aquí.

Pilar Bertran

[A partir d’aquesta data escriu el dietari l’auxiliar Olga Kirchner]

 

Març, 1936

27-3-36: […] Hem d’avisar constantment els nois de l’Institut que mai no acaben de fer-se càrrec de què és una biblioteca.

 

Març, 1937

27-3-37: […] Preparem una guia de lectura sobre [Mariano José de] Larra, el centenari del qual es celebra enguany; d’[Aleksandr] Puixkin en tenim poca cosa i ens ha semblat bé d’aplegar els dos escriptors.

28-3-37: Diumenge. Plou i es celebren mítings a diversos centres polítics; tot deu contribuir a la relativa calma de la Biblioteca.

 

Març, 1938

10-3-38: […] Em torno a preocupar perquè m’enviïn un tècnic que em faci el pressupost per reparar les calderes de la calefacció. El Sr. Rubió deu pensar que ja ho he oblidat.

12-3-38: Telefono altra volta al Sr. Conseller de Cultura. Creia que ja m’havien enviat el tècnic.

15-3-38: Fa molt vent. Torna a fer fred.

17-3-38: […] Aquesta tarda he tornat a telefonar al conseller de Cultura. Em diu que farà tot el possible perquè me’l enviïn demà [el tècnic] i diu que m’agrairà molt que li digui de seguida que l’hagi vist.

18-3-38: […] El tècnic no ha vingut. Em sembla que no lograré veure’l.

 

Fragments del dietari de la Biblioteca Popular de Manresa, que han estat transcrits i posats a disposició de tothom qui els vulgui llegir.

 

En aquest espai ja havíem reproduït fragments d’un altre dietari, el de la Biblioteca Popular Pere Vila. Podeu llegir-lo aquí.

 

 

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *