20 Oct

Palíndroms 12, En català (3). Històrics

per Jesús Lladó @JessLlad

Un dels personatges més importants en el món de la palindromia ha estat Ramon Giné (Sarral, 1920 – Vilallonga del Camp, 2003).

Giné va descobrir els palíndroms com gairebé tothom, per casualitat. En el seu cas va ser durant una estada a Mèxic[1], tot llegint la revista Excelsior. Al cap d’uns anys d’activitat solitària, va contactar amb Josep M. Albaigès[2], fundador del Club Palindromista Internacional, i des del número dos de la revista SEMAGAMES fins al número 57, poc abans de la seva mort, es va fer càrrec de la redacció.

La seva gran vàlua en aquest món va tenir tres vessants: una, la gran tasca de divulgació en tots els mitjans, escrits i audiovisuals; dues, l’aglutinació d’un gran nombre de palindromistes d’arreu del món, gràcies a la seva afabilitat i bonhomia; i tres, la recopilació enciclopèdica de material palindròmic[3], amb el seu ambiciós, i inacabat, projecte de la Gran Enciclopèdia Universal Palindròmica. Tot això fa que tingui un lloc d’honor en el món de la palindromia.

Tot i no ser gaire prolífic, Giné va ser un bon palindromista. Dotat de finor i un sa sentit de l’humor, sense cap indici de transcendència, ens va deixar palíndroms com els que segueixen.

Stop? On? Ara no pots!

Mercè, va… ! l’Avecrem…!

Tira’m anís a la sina, marit.

La Sara no diu qui donarà sal.

Ací rema un remer nu americà.

Rara pera rep ara per a reparar.

Corc i circ i carca: crac i cric i croc!

Anit, Roc, a la vella, llevà la cortina.

Té llop i rap a Ripoll. O llop i rap a Ripollet?


PALÍNDROM DE LA SETMANA 

Dic al país català: l’atac sia plàcid.


[1] A Amèrica Llatina, i sobretot Mèxic, de fa molt hi ha una intensa i nombrosa tasca palindròmica. Molt abans que a casa nostra es conegués aquesta afició.

[2] Li dedicaré un article més endavant.

[3] El seu llegat bibliogràfic es troba en el FONS R. GINÉ DEL CLUB PALINDROMISTA INTERNACIONAL, a la Biblioteca Central d’Igualada, lloc que es pot considerar el centre mundial dels palíndroms.

 

One thought on “Palíndroms 12, En català (3). Històrics

  1. Pingback: Palíndroms 15, En català (6). Històrics - Revista Rosita

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *