08 Jun

Palíndroms 38, En castellà (10), Actuals, Pere Ruiz

per Jesús Lladó @JessLlad

 

Pere Ruiz (Súria, 1963) arriba als palíndroms a través de la poesia. La recerca de l’estètica visual en el poema de vers lliure el va conduir a la troballa de la bellesa simètrica dels palíndroms.

Després d’anys de dedicació en solitari, el 2005 contacta amb el Club Palindromista Internacional i, des d’aleshores, es converteix en un element clau per al desenvolupament i la divulgació de la institució i del món dels palíndroms. Des del 2010 comparteix la presidència del club amb Jesús Lladó i n’és el coordinador general. És el fundador de REVER, Movimiento Literario Palindrómico.

L’obra palindròmica de Ruiz és extensa i variadíssima. Essent la poesia el seu gènere preferit, ha experimentat en totes les variants de la palindromia. La seva producció es troba en els cinc llibres publicats per Editorial Praxis. SÉ VERLA AL REVÉS, Antología de autores del CPI, a quatre mans amb Jesús Lladó: ¡AJAJÁ! Antología palindrómica personal (2010), on podem veure una àmplia gamma i el domini de l’escriptura reversible; MÉTRICA SIMÉTRICA i VERSO ATADO (2014), experimentació poètica; LA BIBLIA EN PALÍNDROMO (2014), un exercici de virtuosisme palindròmic basat en els textos sagrats. Vegem un tast dels seus palíndroms,

 Sara: casada, nada sacarás.

Ser amor de Pedro mar es.

Oro y yerno son rey y oro.

Olaf usa y aviva ya su falo.

Ana le da cama, hamaca de lana.

Arte, paño de oro roe doña Petra.

Romano, con etanol clónate, no con amor.

 

El río Sena

deseó lelo ese

danés; oírle.

 

Sado noche es;

Al azote retózala.

Sé, ¡eh!, con odas.

 


PALÍNDROM DE LA SETMANA 

Morí a poc a poc. Cercava cava, crec, copa, copa, i rom…
 

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *