07 Jul

Palíndroms 4, Els quadrats màgics 1

per Jesús Lladó @JessLlad

Hi ha un tipus de palíndroms molt peculiar que s’anomena quadrats màgics. Quadrats perquè les seves paraules es disposen de manera que constitueixen un quadrat, i màgics perquè antigament se’ls atribuïen poders. Un dels més populars és l’enigmàtica frase

SATOR AREPO TENET OPERA ROTAS

Com tots els palíndroms, veiem que es pot llegir tant d’esquerra a dreta com de dreta a esquerra amb el mateix significat. Fins aquí, res de nou. Però el fet que, de les cinc paraules, quatre formin dues parelles de bifronts (SATOR-ROTAS / AREPO-OPERA) i la central sigui un palíndrom (TENET), forma un 5×5 que ens permet disposar-la de la manera següent

palpal2

Tot això fa que, a més de poder-se llegir en els dos sentits habituals dels palíndroms, és a dir, horitzontalment, també es pugui llegir en el sentit vertical, de dalt a baix i de baix a dalt.

pal3  Aquesta enigmàtica frase ha fet vessar molt tinta[1], tant per les possibilitats de lectura, a la qual cosa s’han atribuït propietats màgiques, com per la difícil traducció ja que no s’ha arribat mai a un acord. Una possible és El sembrador Arepo aguanta les rodes amb cura.

Es troba com a inscripció a moltes parts del món, però una de ben curiosa és la que podem veure a la porta d’un edifici del carrer Jean Jaques Rousseau de la ciutat de Grenoble.


EL PALÍNDROM DE LA SETMANA

Mil busos no són so sublim.


  1. Veure El quadrar màgic. Una hipòtesi de desxiframent, Ernest Díez Sureda, Vicenç Pagès Jordà, Màrius Serra Roig- http://www.raco.cat/index.php/Marges/article/view/90679/156764


 


 


Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *