21 Sep

Carpe diem

per Antoni Janer

carpediem1Més de dos mil anys després, Carpe diem continua essent el lema de les nostres vides. Present en moltes obres literàries, aquest tòpic va ser encunyat al segle I aC per Horaci.  Literalment significa “arreplega el dia”), encara que el solem traduir com “aprofita el moment”. El poeta romà el va utilitzar per primera vegada a l’Oda 1, 11: Carpe diem quam minimum credula postero (“arreplega el dia, no confiïs en el demà”). És el consell que dóna a Leucònoe, filla de Neptú i Telmiste. Segurament aquesta idea, carregada de vitalisme, prové de la filosofia epicúria. L’himne universitari Gaudeamus igitur (“Gaudim, doncs”) també beu d’ella.

Els romans també tenien una divinitat que convidava a viure intensament el present. Era Kairós, adoptada del món hel·lè –en grec, καιρός significa “oportunitat”, “ocasió”. Fill de Zeus, se’l representava amb ales a l’esquena i als peus, que simbolitzaven la velocitat en què es presentava una ocasió i el poc temps que tenim per decidir. A les mans aguantava una balança i una afilada navalla per indicar que tot pot canviar bruscament. Divinitats com Kairós tenien molt de sentit en una època en què l’esperança de vida per a l’home era de quaranta anys, i per a la dona, de vint-i-nou, com a conseqüència de les complicacions del part.

carpediem2

Kairós

En els evangelis també trobam reflexions sobre el Carpe diem. Sant Mateu (6:34) diu: “No tingueu cura pel dia de demà, perquè el dia de demà tindrà cura d’ell mateix; a cada dia li basta el seu propi mal”. Durant l’edat mitjana, tanmateix, la religió catòlica convertí el tòpic d’Horaci en un recordatori de la proximitat de la mort. Ja ho deia sant Pau (1 Cor. 15, 32): Manducemus, et bibamus, cras enim moriemur (“Mengem i beguem, ja que demà haurem mort”). En l’actual societat hedonista, però, el Carpe diem s’ha entès únicament com una invitació a assaborir els plaers de la vida. Segurament aquest sentit arranca amb la pel·lícula El club dels poetes morts (1989), on un professor d’un elitista col·legi britànic anima els seus alumnes a gaudir intensament de la vida apel·lant a la cita horaciana. Si avui, doncs, el poeta romà aixecàs el cap i veiés el significat que ha adquirit el seu carpe diem, segurament diria: “Tapa, tapa”.

https://www.youtube.com/watch?v=ST7DFYWLzF0

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *