03 Nov

Palíndroms 14, En català (5). Històrics

per Jesús Lladó @JessLlad

Francesc Ferrater i Ernest Díez també tenen un lloc rellevant en el món de la palindromia.

Francesc Ferrater (Reus, 1919-2010) ha estat un dels palindromistes catalans més prolífics. També té una extensa producció en castellà. Com en el cas de Carles Mani, nascuts abans de la normativa fabriana, malgrat no haver tingut educació en català, van fer un gran i meritori esforç per servar la llengua mitjançant els palíndroms. Va publicar en tres ocasions a la revista SEMAGAMES, una d’elles sota el títol Palindrogènesi (fecunda mare de palíndroms impossibles). Vegem alguns exemples notables de la seva collita:

Tira’m llet al clatell, marit.

Roda rus neci i censurador.

A Mimí llepa la pell i mima.

No farà bo, si la isòbara fon.

Sota l’aranger regnarà la tos.

Setí a grapats és tapar gaites.

Se n’adona i passa piano danès.

Acata la llei, la veu que val, i ella l’ataca.

Un cop nat, avisi si va tan poc nu.

 Ernest Díez (Torroella de Montgrí, 1952-2012), dibuixant i pintor, va ser autor d’uns 700 palíndroms. La seva dèria el va portar a elaborar un treball important sobre la enigmàtica frase llatina SATOR AREPO TENET OPERA ROTAS, amb Màrius Serra i Vicenç Pagès, titulat EL QUADRAT MÀGIC. UNA HIPÒTESI DE DESXIFRAMENT, que va ser publicat a la revista cultural Els Marges i a SEMAGAMES. En narrativa va compondre SOLFA, JA FA SOL (Conte palindròmico-musical), també publicat a SEMAGAMES. Aquí teniu algunes de les seves perles: 

Sí? Tòfona? Va, va, no fotis!

La trompa cal, a cap mortal?

El ball, ep!, anit, inapel·lable!

L’odi arreu, gana, guerra i dol…

Anima’t, no? Cony, no contamina!

Soda rep, sí; darà paradís per a dos!

Ralles? No cal! Amb malaconsellar…

Real: pa i l’oliva, coca, vi, l’oli a plaer!

El bon català aporta la tropa a l’atac noble.

 


PALÍNDROM DE LA SETMANA

L’odi, lama, fatiga, mata, patam! agita, fa mal i dol.


 

 


Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *