28 Mar

Xinar

per Xènia Ribas Beltran

L’Adrià porta dies capcot. Per més que s’hi esforci, no aconsegueix entendre la decisió de la mare. Sempre l’ha estimada sense fer-se cap pregunta. Aquell amor infantil de “la mama és perfecta i la millor de totes. I no en parlem més”. Per això, no pot comprendre que deixés el gosset (en Floc, com va anomenar-lo) al bosc. Li sembla un acte de crueltat extrema. I, és clar, no li entra al cap que sa mare pugui ser dolenta. El primer cop que ens qüestionem els pares és dur i, a l’Adrià, potser li ha tocat viure-ho massa aviat. Encara tardarà força anys més a aprendre que es pot pensar de manera molt diferent de la família i, alhora, estimar-la quasi incondicionalment.

Però l’Adrià, ara mateix, no ho pot entendre. No. De cap de les maneres. I la incomprensió, a mesura que passen els dies, es comença a transformar en una ràbia incontrolable. Encara no sap com però es vol venjar. Fins que un dia l’oportunitat se li presenta tota sola. És a l’escola. Fan una manualitat i té a la mà unes tisores de punta arrodonida. La Júlia esta asseguda al seu costat. Sempre ha detestat els seus rínxols rossos de princesa i, a més, té un riure poca-solta. O almenys és el que sent en aquell moment. “Ara veuràs, mama!”. I sense pensar-s’ho dues vegades, li xina els cabells i li’n talla un bon manyoc. La Júlia, primer, el mira atònita, amb els ulls oberts com taronges. I, de seguida, arrenca un plor furiós, visceral. Ell li sosté la mirada, desafiant.

A les 17 h, la mestra, una altra vegada amb cara de pomes agres, fa passar la mare.

– L’Adrià…? No pot ser… Però si sempre es porta molt bé…

El castiga sense veure els dibuixos. I, a més, li fa verdures per sopar. I a l’Adrià li dol, i tant que li dol. Tot i així, no sap ben bé per què ni tampoc no sabria com explicar-ho però, per primer cop a la vida, es sent un triomfador.


Xinar vol dir estirar els cabells a algú. També significa burlar-se (“t’han ben xinat!”) i fer, fotre (“duia uns patins molt ben xinats”, “van estimbar-se en aquell revolt tan mal xinat”).

 

 

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *