19 Ene

Palíndroms 22, Club Palindromista (3), Activitats (1)

per Jesús Lladó @JessLlad

El Club Palindromista neix amb l’objectiu d’agrupar gent d’arreu aficionada als palíndroms per tal de compartir-los. Val a dir que aquesta afició és ben minoritària però geogràficament està molt estesa. El perfil comú dels palindromistes és l’amor per la llengua, la passió pels jocs de paraules i l’especulació lingüística, tot acompanyat  sovint pel gust pel fet literari.

Des de ben aviat, les activitats del Club es van desenvolupar en quatre branques bàsiques:

1/ L’edició del seu òrgan de difusió, és a dir, la revista SEMAGAMES.

2/ La realització de trobades nacionals i internacionals regulars.

3/ La divulgació dels palíndroms.

4/ L’estudi i investigació de tot allò relacionat amb el fet palindròmic.

En l’anterior capítol, explicava breument el naixement del Club i de la revista SEMAGAMES, tot endegat per Josep M. Albaigès. Al cap de ben poc, s’hi va incorporar un personatge clau, Ramon Giné[1], que va passar de la seva afició solitària a editar la revista, a fer conèixer el Club a nivell internacional i a dur a terme una tasca de divulgació importantíssima. A la revista SEMAGAMES, li dedicaré alguns capítols pròximament.

Les trobades es van iniciar a Barcelona als anys noranta impulsades per Albaigès. Els primers anys no eren internacionals. Ens trobàvem palindromistes o aficionats del país (Albaigès, Giné, Lladó, Guillamon, Díez, Saumell, Campabadal, Isern, etc…) a dinar en un restaurant i durant l’àpat i la sobretaula debatíem, això sí, sempre amb humor, sobre palíndroms. D’aquesta manera també ens coneixíem. Al mateix temps, Giné va establir una trobada anual a casa seva, a Vilallonga del Camp, que s’anomenava “calçotada palindròmica” (en vam celebrar tretze). Ens hi trobàvem en petit comité Albaigès, Lladó i Màrius Serra, entre d’altres.

El 2005 comença una segona etapa de trobades, impulsada pel nouvingut Pere Ruiz. Aquestes adquireixen característiques diferents que marquen una nova època. Les desenvoluparé a partir del següent capítol.

 


 

PALÍNDROM DE LA SETMANA 

– Tu, la sal re. Passeig i, o, goig. 
– I és sa per la salut?

 


[1]              Palíndroms 12, En català (3). Històrics.
 

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *