22 Sep

Patum

per Xènia Ribas @canetmar80

La Rosa i l’Anna, que s’han convertit en cul i merda d’ençà de la conversa al lavabo, treballen amb la Pilar. La senyora Pilar, que li diuen elles. La detesten. Sempre malhumorada, es passa enfadada tot el sant dia. Tant és si fan com si no fan, tot li sembla malament. Clava esbroncades a tort i a dret a qualsevol que li passi per davant dels nassos. Tant se val si són merescudes o no. El cert és que a la feina tothom la tem però ningú no diu mai res. És que és una patum, la senyora Pilar. Especialment a l’Anna, benhumorada per naturalesa, aquesta actitud tòxica li sembla totalment incomprensible.

Elles no saben que porta el nom d’un mort o, més ben dit, d’una morta. La mare va perdre el pare a la Guerra Civil i també la germana. La germana estimada. Amb prou feines en parlava però, quan ho feia, traspuava un amor immens. La Pilar no podia evitar engelosir-se’n. Perquè a ella no n’hi demostrava mai, d’afecte. Sempre tan freda, tan distant, com si fos una estàtua de marbre. Mai ni una abraçada, ni un petó ni tan sols una mera carícia… Res. Simplement, la cuidava, això sí. No li faltava mai menjar, ni roba ni els llibres de l’escola. I era prou esplèndida amb els regals.

No l’havia tractada mai com una nena. Des que era tan petita que no aixecava un pam de terra, se li plantava al davant i li advertia que “no, Pilar, que no et fiquis mai en embolics; tu sempre en un racó, que, quan menys et vegin, millor”. També, quan ella a voltes es lamentava per qualsevol raó, li etzibava “no et queixis, Pilar, que tens sort d’estar viva”. I sempre li ho deia amb aquella mirada perduda, mig entelada.

Amb els anys, la Pilar va saber entendre que el gran trauma de la gent que ha patit i sobreviscut una guerra és, precisament, la supervivència pròpia. Però no va comprendre a temps la mare per no convertir-se en una amargada.


Una patum, a banda de la festa de Berga, és el que en diríem una vaca sagrada.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *