11 May

Jeia

per Xènia Ribas Beltran

En Pere està de molt mal humor. De fet, porta ja tantes setmanes així que en Marc comença a pensar que ja no és un estat circumstancial sinó que s’està convertint en un hàbit permanent. Remuga per tot, res no li fa il·lusió i està taciturn tot el sant dia. Ni la companyia de la Júlia, que sempre ha estat la nineta dels seus ulls, el fa sortir de l’apatia.

En Marc se’n fa creus de veure’l així. Son pare, alegre de mena, s’ha convertit en un home gris de cop i volta. Ell, que no s’havia deixat vèncer mai per la tristor. Ni tan sols quan va morir la mare. I, malgrat que ell mateix sent que també té l’ànima trencada, avui fa un pas endavant i es decideix a plantar-li cara. Li retreu que, essent de bona jeia, es recreï en la misèria. I resulta que el que l’ha enfonsat, el que li ha clavat l’estocada, és que la setmana passada es va revinclar el turmell i té el peu inflat “com una bola, fill, com una bola…”. Ell li diu que no es preocupi, que d’aquí a quatre dies estarà com nou. I en Pere hi insisteix. “Tant és, Marc. Ja se sap que caldera vella bony o forat”.

Al final, en Marc es rebel.la, mig per fer-lo reaccionar mig impacientat perquè, en el fons, amb el seu dolor ja en té prou i ja està tip de preocupacions.

En Pere el mira perplex. El sorprèn la duresa i es sent incomprès.

Quan son fill ja ha marxat, cargola un caliquenyo. Agafa un llibre qualsevol. Llegir el distraurà. L’obre i clava la vista a les lletres. El pensament, però, és lluny. Comença a reflexionar.


Jeia, a més de la forma de jeure de cadascú, és la manera com una persona tracta les altres. Així, algú que és de “bona jeia” és tractable, es porta bé amb els altres. I, en canvi, una persona “de mala jeiaés algú de mal geni.

A banda, el refrany “caldera vella, bony o forat” significa que les persones velles sempre tenen xacres. És sinònim de “ase magre, ple de mosques (o de nafres)” i del castellà “A perro flaco todo son pulgas”.

 

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *